De Kansen Voor Waterstof In De Glastuinbouw

Glastuinbouw

 

Enerpedia legt uit hoe glastuinbouwbedrijven hun energiebalans kunnen opmaken, als onderdeel van de energierapportering.

 

Een Vlaamse project dat in dit opzicht vooruit loopt, is de ‘glastuinbouwzone’ in Roeselare. De stad Roeselare, afvalverwerker MIROM en REO Veiling werken er samen in een warmtenetproject. De restwarme die in de afvalverbrandingsoven van MIROM vrijkomt, wordt met ondergrondse buizen naar de glastuinbouwzone geleid. Hier zijn twee tomatentelers aangesloten op het warmtenet.

 

Opgesteld Warmtekrachtvermogen, 1998-2021

 

Tussen de 15 en 20 procent van zijn energiebehoefte betrekt het serrebedrijf van MIROM. Deze afname kan tijdens koude dagen toenemen. "Het is mogelijk dat we dit aandeel in de toekomst iets kunnen laten stijgen, maar onze WKK zal nog steeds onmisbaar zijn”, benadrukt de teler die eveneens geschrokken is van het voorlopige klimaatplan.

 

Zentoo streeft ernaar op alle belangrijke vlakken samen te werken in partnerships met leveranciers. Na een gedegen selectieproces is in 2015 de keuze op Enova gevallen als leverancier van energiemanagementsystemen. Niet met mooie praatjes maar met harde cijfers en analyses toont Enova aan van waarde te zijn voor de leden van Zentoo.

 

Warmte En Kracht

 

In de tuinbouw en met name in de serreteelt gaat een aanzienlijk deel van de omzet naar de energiekosten. Als kweker weet u als geen ander dat het belangrijk is om een optimaal evenwicht te vinden tussen de opbrengst van de teelt en de inzet van energie. Dat daartoe de gecombineerde opwekking van stroom en warmte veel efficiënter is dan een gescheiden productie, hoeft niemand u nog te leren.

 

Warmtekrachtkoppeling is bovendien een energieoplossing die perfect aansluit bij de duurzaamheidsgedachte waar u als teler mee bezig bent. U kiest immers ongetwijfeld voor een gezond product, duurzaam energiegebruik en een milieubewuste aanpak. Dat gaat van biologische bestrijders tot hergebruik van substraten en verwerking van oude planten in biogasinstallaties. Hiermee is de cirkel rond.

 

De Werking Van Een Wkk Installatie

 

Glastuinbouw: Steun Voor Demonstratieprojecten ... Ondiepe Geothermie Als Alternatief Voor Gebruik Van ...

 

 

000 m² is ook voor Tonny De Smet uit Nevele energiebeheer een belangrijk aspect van de duurzame bedrijfsvoering. Toen hij in 2008 besliste om een WKK aan te kopen was die stap nog nieuw. De vrijgekomen warmte van het stroomaggregaat wordt in zijn bedrijf opgeslagen in een buffer van 350.

 

Voor hem lag het dan ook voor de hand om te kiezen voor een betrouwbare partner waarmee hij jarenlang kon samenwerken. Dat bracht hem bij E. VAN WINGEN NV. Als fabrikant en GAS Partner van Perkins Engines beschikte EVW over alle troeven om hem bij de exploitatie jarenlang met een goede service te kunnen ondersteunen.

 

Voorjaar

 

VAN WINGEN en Perkins te kiezen. Zijn keuze betekent voor E. VAN WINGEN een appreciatie van hun dagelijkse inspanningen om het energieproject van de klant te doen slagen. EVW dankt Tonny De Smet net als de andere tuinbouwers die voor oplossingen van een lokale Vlaamse fabrikant hebben gekozen voor het vertrouwen.

 

Ondertussen heeft ook de markt op dat vlak de nodige lessen geleerd en groeit de referentielijst van EVW alsmaar aan met nieuwe klanten terwijl ook oude bekenden, zoals Tonny, trouw blijven aan het label. Zetten we een stap verder dan de tuinbouw, dan zien we dat niet ver van de Mechelse veiling, het nieuwe St.

 

Warmtekrachtkoppeling

 

(Pdf) Co2 Dosering In De Biologische Glastuinbouw Ketel - Minder Gas, Meer Gewas

 

 

Ook daar zullen twee VAN WINGEN WKK’s zorgen voor energie-efficiëntie. Na al die jaren is EVW leverancier geworden van meer dan de helft van de ziekenhuizen in Vlaanderen. In meer dan 10 verschillende verzorgingsinstellingen leveren 16 WKK’s een belangrijke bijdrage aan de CO2 reductie van deze gebruikers. Zij vertellen het zelfde verhaal als Tonny Desmet.

 

U vindt er alles over op . Bedrijfsleiders die duurzaam denken, laten zich echter niet enkel leiden door deze subsidiëring. Zoals Tonny De Smet kiezen zij voor een warmtekrachtkoppeling van E. VAN WINGEN NV omdat de beschikbaarheid van een toegewijde partner met de nodige knowhow en technische middelen, een verzekering betekent voor het rendement en de continuïteit van hun investering op lange termijn.

 

Duurzaam Water In De Glastuinbouw

 

De klant van vandaag verwacht een totaaloplossing. Bij het uitgebreide standaardgamma zijn talloze opties voorzien die de gebruiker het product verzekeren dat op zijn maat is gesneden, belangrijk bij kritische toepassingen. De afdeling engineering staat in voor de totale projectopvolging. Het in-house ontwerp (3D) omvat zowel de inplanting van de installatie als de schema’s voor bedienings- en vermogenborden, al of niet voor parallelwerking.

 

In het Meer informatie magazine 'Nieuwe Energie' van Greenport West-Holland verscheen onderstaand verhaal, ook over het onderzoek. De energievoorziening gaat sterk veranderen. Het is echter ongewis waar het precies heengaat. Met name na 2030 lopen de beelden erg uiteen. De beelden op basis van literatuuronderzoek, interviews en analyse zijn als volgt. De aardgas-WKK gaat steeds minder draaien en verschuift richting het leveren van piekvermogen en backup.

 

Verkenning Generieke Maatregelen Glastuinbouw

 

De komst van waterstof kan de WKK’s nieuwe perspectieven bieden. De warmte van de aardgas WKK’s wordt grotendeels vervangen door duurzame warmte uit warmtenetten. Juist in Greenport West-Holland wordt hard gewerkt aan warmtenetten. Naar schatting zal 80% van bedrijven in 2040 aangesloten zijn opduurzame warmte. Daarnaast liggen er kansen voor warmtepompen in combinatie met warmte-koudeopslag (WKO).

 

De regio heeft goede kaarten op het gebied van warmtenetten, CO2-netten, elektriciteitsnetwerk en het geplande waterstofnetwerk. Elektrische boilers zullen eerst neergezet worden met als primaire prikkel om mee te doen aan de noodvermogenmarkt, maar zullen ook gebruikt worden tijdens het groeiende aantal ‘goedkope’ uren als gevolg van de opschaling wind op zee en zonne-energie.

 

Energieverbruik En Energiekosten; Land - En Tuinbouw, 1989

 

De verwachting is dat een zeer fors deel van de belichte bedrijven een elektrische boiler gaat aanschaffen, en de onbelichte bedrijven die een geschikte stroomaansluiting hebben ook. Wel is de verwachting dat het maximale aantal uren dat een E-boiler kan draaien ook beperkt blijft tot circa 1000 per jaar. Een E-boiler zal dus een beperkt deel van de warmtevraag voorzien.

 

Op dit moment maken veel bedrijven nog niet maximaal gebruik van hun aansluiting als het om afname van stroom gaat. Vaak staan namelijk ook de WKK’s aan als de lampen aan staan. In de toekomst zullen vele momenten komen dat al het belichtingsvermogen uit het net gehaald wordt. Een ander aandachtspunt is dat de gelijktijdigheid van stroomafname aan het toenemen is.

 

Warmte-krachtkoppeling In De Land- En Tuinbouw

 

Glastuinbouwsector Bezorgd En Verontwaardigd Over ... Energieverbruik En Energiekosten; Land - En Tuinbouw, 1989

 

 

Dat wil zeggen dat er een vergoeding betaald wordt om stroom af te nemen. Glastuinbouwbedrijven zetten dan tegelijkertijd lampen en/of elektrische boilers aan. Dit kan op lokale netten juist voor problemen zorgen. De elektrificatie buiten de tuinbouw kan grote impact hebben op de netten. Neem bijvoorbeeld elektrisch vrachtvervoer als voorbeeld.

 

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen buiten de glastuinbouw en om de data-uitwisseling tussen glastuinbouw en netbeheerders te verbeteren. Er is een grote behoefte aan slimmer gebruik van onze netten. De regelgeving loopt hier echter achter. De tariefstructuren moeten anders ingericht worden, zodat de flexibiliteit die de glastuinbouw kan bieden echt kan worden ontsloten.

 

Glastuinbouw Neemt En Geeft Aan Elektriciteitsnet

 

De vraag is wel wie de handschoen op moet pakken. Netbeheerders mogen en kunnen vaak geen initiërende rol spelen. Het zal dus vanuit de markt moeten komen. Het glastuinbouwcluster kan snel schakelen en is erg flexibel. Daarmee kan het een grote rol blijven spelen in het energiesysteem, mits de wet- en regelgeving goed meewerkt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15